Jeg laget eplemos igår. Masse eplemos.
Først vasket jeg glass og lokk og satte i stekeovnen på 100 grader. Se her: Rene, varme glass til syltetøy.
Så gikk jeg ut i hagen for å hente epler. Jeg bruker dagsfersk, pen nedfallsfrukt til eplemosen min. Først fjerner jeg det som ligger på bakken (de råtne går på komposten, de pene går til Askim frukt og bærpresse), etterpå rister jeg på grenene så modne epler faller ned.
Årets oppskrift ble som fjorårets:
2 kg renset, kokt og most eple
4 dl. vann
350 gram fruktose
1 pose certo syltepulver
1/2 ts. ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek)
1 ts. atamonpulver (selges i store matbutikker)
Arbeidsmetode:
Kjøkkenet blir rene fabrikken mens jeg holder på:
1- Jeg vasker eplene.
2- Jeg deler eplene i 4 og kaster det som er brunt/har mark osv. Jeg legger de friske og fine eplebitene i kaldt vann med litt sitronsaft. Sitronsaften gjør at eplene ikke blir brune.
3- Jeg koker opp vann med litt sitronsaft i den største kjelen min og når jeg har klar en passende stor porsjon koker jeg eplebiten til de er møre. Når de er møre tar jeg dem ut med hullsleiv.
4- Jeg moser de kokte eplebitene i kverna til kjøkkenmaskinen. (Huskelapp til meg selv: Kjør maskinen på høyeste hastighet!) Jeg har en «fruktpresseforsats» til kjøttkverna på kjøkkenmaskinen min, den skiller hardt fra mykt og det som kommer ut i skålen er ferdig renset mos. Det blir endel søl, men mosen blir jevn og fin. Det går også ann å mose de kokte eplene gjennom en sikt.
5- Jeg veier opp etterhvert som jeg moser eplene og når det er 2 kg heller jeg mosen i en kjele.
6- Jeg har 4 dl. kokende vann oppi kjelen sammen med den rene, kokte mosen. Jeg rører innimellom mens det koker opp så mosen ikke brenner fast. Når det bobler må jeg sette på lokket – den boblende, kokvarme mosen «skyter» ut av kjelen. Jeg tar kjelen av platen.
7- Jeg blander tørrstoffene i en bolle og heller det i kjelen. I går brukte jeg en melsikt til dette, det var lurt. Jeg rører godt så blir helt løst opp.
8- Jeg tar på meg rene oppvaskhansker, for å ikke brenne meg, og tar ut et rent, varmt glass fra stekeovnen. Jeg bruker en øse og en trakt med stor åpning (en vid trakt/syltetrakt) og fyller glasset helt opp samtidig som jeg unngår søl på kanten. Jeg tar ut et lokk fra stekeovnen, skrur på lokket og setter glasset opp ned til avkjøling. Tillegg: det er ikke nødvendig å sette glassene oppned når jeg bruker «poppe-lokk».
Når eplemosen avkjøles trekkes lokket inn (poppes inn) fordi det blir undertrykk inne i glasset. Jeg sjekker hvert glass om lokket er tett: Hvis lokket fortsatt kan “poppe” når jeg trykker på det etter at eplemosen er avkjølt er lokket ikke tett og jeg bruker det glasset først.
Jeg laget av tilsammen 18,2 kg. renset, kokt og most eple igår. Det ble 19 store glass og 4 små glass ferdig eplemos + 4,2 kg. renset, kokt og most eple til fryseren (den skal jeg bruke til svart bærmos).
Hyllene i matboden i kjelleren er iferd med å fylles opp igjen. Jeg er rik!
Vurdering:
Jeg smakte på eplemosen igår og måtte minne meg selv på det jeg jo egentlig vet: At varm, nylaget eplemos alltid er litt for syrlig og rennende. Idag, etter en natt i kjøleskapet, hadde den fått den rette sødmen og konsistensen. Eplemosen min er deilig søt og passe fast.
Den er søtet med 13 gram fruktose pr. 100 gram ferdig mos. Eller skrevet sånn som det står på glassene i butikken: 73 gram frukt pr. 100 gram syltetøy.
Viktig beskjed til meg selv: Jeg må huske til neste år at det er altfor slitsomt å lage så mye eplemos på èn dag.
Denne oppskriften bygger på mine egne erfaringer gjennom de siste årene: Fra 2004, 2005 og 2006: Eplemos med fruktose og Grunnoppskrift på syltetøy med fruktose istedenfor sukker.
Tillegg:
Se også: Eplemos 2008 , Eplemos 2009
Det så veldig godt ut, mormor!
Ja, ikke sant. Men mormor er jeg nok ikke, hverken din eller noen andres.
Det ga i alle fall veldig gode assosiasjoner! 🙂
[…] leser i oppskriftsbloggen min: Eplemos 2007 at ifjor laget jeg alt på én dag, den fella skal jeg ikke gå i iår. Å fordele jobben over flere […]
[…] Jeg beskrev arbeidsmetoden nøye i oppskriftsbloggen min ifjor: Eplemos 2007 […]
[…] Jeg bruker samme fremgangsmåte som da jeg laget eplemos med fruktose, jeg beskrev arbeidsmetoden nøye ifjor: Eplemos 2007 […]
Hei,
Jeg liker siden din og med ny og stor hage er det flere tips å ta med seg:) Jeg har et spørsmål: du skriver at du hiver råtne epler i komposthaugen. Det gjør vi og, men lurer litt på om det kan være lukrativt for rotter?! Har du noe erfaring med det?
Hilsen Bente
Nei, jeg ser ikke noe til rotter – eller mus ved kompostbingen min. Så jeg oppfatter ikke det som noe problem. Noen ganger ser jeg skjærer som holder på i komposten, men det gjør jo ikke noe. De spiser jo på eplene mens de henger i treet også.
Men jeg legger jo ting litt lagvis og blander litt annet med eplene i den åpne hagekomposten min. Når det blir mye epler i komposten, så legger jeg over litt avklipp fra stauder, sommerblomster, grønsaksplanter, plenklipp ol.
[…] 28.09.09 av Lene Jeg gjør som ifjor, deler jobben på to dager. Oppskriften er som ifjor: “Eplemos 2008″. Arbeidsmetoden er den samme som hvert år, den er bra beskrevet med bilder under “Eplemos 2007″. […]
Tusen takk for god inspirasjon og godt tips med å varme syltetøyglassene i ovnen! Jeg gjorde ikke nøyaktig som deg i syltetøyprossessen, men smaken og konsistensen ble super likevel 🙂