Myk muffins med et crunchy lokk av mørk sjokolade, pyntet med kokosdryss.
Jeg har eksperimentert meg fram til disse fruktosemuffinsene med utgangspunkt i den gamle oppskriften min på sjokolademuffins. Og jeg tror jeg har funnet hemmeligheten, trikset, ingrediensene som kan gjøre bakepulverbakst med fruktose like luftig som bakepulverbakst med sukker: Natron og appelsinjuice
Jeg har eksperimentert videre også. Med sjokoladebiter inni muffinsene, med fruktosedryss og med kokosdryss. Og den mislykkete versjonen med sjokoladebiter som ikke sank nedi mens de stekte, men la seg som et lokk oppå, ble så godt likt at nå forandrer jeg oppskriften til den versjonen.
Her er oppskriften på sjokolademuffins med fruktose:
Dette blir ca. 24 små muffins:
2 1/2 dl. hvetemel (siktet hvetemel)
2 dl. fruktose
1 ts. bakepulver
1 ts. natron
1 ts. vaniljesukker
3 ss kakao (original)
2 egg – pisket sammen med en gaffel
150 gram margarin – smeltet og varmt
1 1/2 dl. appelsinjuice – kokvarm
100 gram 70% sjokolade – finhakketLitt kokosmasse – drysset oppå etter steking
Jeg begynner med å sette stekeovnen på 180 grader.
Jeg gjør sånn:
Jeg blander det tørre i en bolle (jeg bruker en bolle med helletut, så er det lett etterpå når røra skal helles i muffinsformene). Jeg blander det tørre godt sammen med en håndvisp – eller med en elektrisk visp. Jeg smelter smøret i mikroen og koker opp appelsinjuicen i mikroen. Hvis jeg ikke hadde hatt mikrobølgeovn ville jeg ha kokt opp appelsinjuicen i en kjele og hatt oppi smøret så det smelter i juicen.
Jeg pisker sammen eggene med en gaffel.
De kalde eggene, det varme smøret og den varme juicen har jeg oppi det tørre i bakebollen mens jeg visper. Det blir raskt en glatt, flytende røre.
Jeg hakker sjokoladen smått, så den er klar.
Jeg legger bakepapir på et stekebrett, for å unngå søl (dvs. jeg bør legge på bakepapir, men det er jo ikke bakepapir på bildet litt nedenfor her…… 😉 ). Jeg setter de tomme muffinsformene utover brettet.
Jeg har lært meg etpar triks for å sikre at muffinsene holder formen når de stekes i muffinsformer av papir:
Jeg bruker to muffinsformer til hver muffins og jeg har litt avstand mellom hver muffins på brettet. Denne oppskriften blir 2 brett med ca 12 muffins på hvert brett.
Jeg heller røra i muffinsformene (3/4 fulle) og drysser den finhakkete sjokoladen oppå røra.
Stekes på 180 grader i 15 minutter, midt i ovnen. Ett brett av gangen.
Sjokoladen smelter til et lokk mens muffinsen steker.
Jeg drysser kokos på dem mens de er varme, så kokosen fester seg til sjokoladelokket. Avkjøles på rist.
Tåler fint å fryses. Disse sjokolademuffinsene blir faktisk best etter å ha vært en tur i kjøleskapet eller i fryseren. De tiner raskt i romtemperatur.
Sjokolademuffinsene kan også lages uten sjokoladelokk, da er de best ferske.
Vurdering:
9/10-07:
Jeg bakte en prøveporsjon med margarin istedenfor smør igår + med 70 % sjokolade hakket i biter drysset oppå før jeg satte dem inn i ovnen. Men sjokoladen sank ikke nedi, den smeltet raskt og la seg som et lokk oppå. Jeg frøs ned og har testet nå. De er veeeldig gode og det er deilig crunchy med sjokoladen oppå. Og de er bedre med margarin enn med smør.
Idé til neste gang: Bland mesteparten av den hakkete sjokoladen (de store bitene) i røra og dryss resten (det som har smuldret til smått) oppå etter at de er helt i formene + å forandre fra smør til margarin.
Jeg skriver inn disse forandringene i oppskriften idag.
10/10: Jeg bakte en porsjon med sjokoladebitene rørt ut i røra igår. Og det ble veldig godt. Men den crunchy sjokoladelokktoppen som muffinsene fikk med forrige forsøk var muligens bedre. Begge variantene er veldig gode med skikkelig sjokoladesmak. Ettersmaken er sånn at jeg må ta en til – og en til.
11/10: Nå har flere enn meg spist og vurdert: De er best med sjokoladen som et lokk oppå og de trenger ikke fruktosedryss. Idé til neste gang: Dryss kokos på mens de er varme så kokosen fester seg.
12/10-07: Jeg laget en ny porsjon med sjokoladelokk og kokosdryss igår. Og vi har en klar vinner. Jeg tok noen nye bilder og forandrer oppskriften. 🙂
Oo- så lekkert! Jeg tror jeg tåler 70%, btw ^-^