Jeg har laget gresskarsyltetøy med sukker i flere år. Ifjor tok jeg sjansen og fant ut at dette ingefærduftende orangegule syltetøyet blir like bra med fruktose.
Gresskarsyltetøyet mitt får en sterk, men avrundet duft og smak av ingefær, sitron og gresskar. Jeg smører det tynt på en skive av rugbrødet mitt, og nyter til en kopp te. Det er godt det! Jeg kjenner smaken i munnen her jeg sitter og det er nesten litt vanskelig å skulle skrive inn denne oppskriften nå, for fjorårets syltetøy ble spist opp for mange måneder siden og årets gresskar er ikke høstemodne ennå, dessuten må syltetøyet stå en måned før det får den rette smaken.
Ifjor var ingrediensene sånn:
1,8 kg. rent gresskarkjøtt i biter (uten skall og frø)
1-2 dl. vann, til å dampe gresskarbitene i,
100 gram revet, fersk ingefær (renset for skall),
saften av 2 sitroner,
1,5 kg. fruktose,
1 pose certo syltepulver,
1/2 ts. ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek),
1 ts. atamonpulver (i store matbutikker, sammen med certo og jam)
Ingrediensene da jeg laget dette med sukker var sånn:
2 kg gresskar i biter
litt vann å koke det i.
2 kg. sukker,
100 gram frisk, revet ingefær,
saften av 2 sitroner,
1 pose certo syltepulver
Arbeidsmetode:
Jeg deler gresskaret, skreller det, fjerner frø og hinner og skjærer det rene gresskarkjøttet i terninger. Eller: Jeg tar vare på det rene gresskarkjøttet når jeg huler ut et gresskar til halloween og deler opp kjøttet i biter.
Jeg veier gresskarbitene og tilpasser resten av ingrediensene etter hvor mye jeg har. Så damper/koker jeg terningene i vannet til de er møre. Det tar ca 20 minutter. Jeg tar gresskarbitene ut av kjelen med hullsleiv, vannet skal ikke med i syltetøyet. Tillegg: Men i 2007 beholdt jeg vannet. Se her.
Jeg finner fram den store, rød plastbollen min og har oppi de kokte gresskarbitene, fruktosen (eller sukkeret), revet ingefær og sitronsaft. Jeg blander dette lett sammen, dekker bollen med plastfolie og setter bollen i kjelleren til neste dag.
Neste dag:
Jeg har blandingen i en stor kjele og rører over svak varme til fruktosen (eller sukkeret) er oppløst. Lar dette koke i ca. 15 minutter på svak varme til det har blitt et tykt, gjennomskinnelig syltetøy. Jeg tar kjelen av varmen.
Jeg blander sammen certo syltepulver, ascorbinsyre og atamonpulver i en liten glassbolle og rører dette inn i syltetøyet til det er helt oppløst. (Når syltetøyet lages med sukker holder det å bruke certo syltepulver).
Så øser jeg syltetøyet på rene, varme glass, se «Rene, varme glass til syltetøy» under Tips og råd. Jeg setter glassene kjølig (i kjelleren). Glassene må stå i minst en måned før jeg kan smake. Og det bør de få lov til. Som nylaget er nemlig syltetøyet nokså skarpt og ikke så veldig godt, men etter en måned i kjelleren har duftene blandet seg og den sterke smaken av ingefær er rundet av. Syltetøyet er ferdig til bruk.
Gresskarsyltetøyet er holdbart i lang tid. Oppbevares kjølig.
Tillegg:
Den opprinnelige oppskriften fant jeg i en kokebok, den var uten konserveringsmiddel av noe slag. Men siden jeg er en feiging som ikke vil ta sjansen på at alt arbeidet mitt ender med ekkelt, muggent syltetøy som går rett på komposten, foretrekker jeg å bruke konserveringsmiddel i syltetøy.
Kan gresskarsyltetøy lages helt uten sukker (eller fruktose)?
Jeg har ikke prøvd. Men søtsmak må til i en eller annen form. Om man bruker certo syltepulver + atamon + ascorbinsyre sikrer man at syltetøyet holder seg på glass selv om det ikke er sukker i det. Det går jo ann å prøve med sukkererstatninger. Men husk: De fleste sukkerertatningene tåler ikke å koke, så de må has i helt tilslutt sammen med certo, atamon og ascorbinsyre. Idé: Å blande gresskarbitene med litt ren eplemos rørt ut i litt eplemost istedenfor sukkeret (fruktosen) – for å få mengden og væsken som ellers kommer fra sukkeret.
Senere oppskrifter:
Gresskarsyltetøy med ingefær, søtet med fruktose 2007.
Gresskarsyltetøy med sukker 2008
Gresskarsyltetøy 2009
[…] i biter 2150 gram sukker ca 160 gram revet, fersk ingefær. Det ble mye mer ingefær enn i den opprinnelige oppskriften fordi tankene mine kortsluttet litt mens jeg holdt på. saften av ca 2 og en halv sitron. drøye […]