Når bæra er modne på sommeren, lager jeg kompott som dessert. Jeg lager dette også på vinteren av frukt og bær fra fryseren, da tiner jeg bæra litt først. Bør lages dagen før den skal spises og stå kjølig over natta.
800 gram tilsammen av rips, solbær og bringebær fra hagen + litt kjøpejordbær.
1 liter vann
2oo-300 gram fruktose (etter smak)
Ha dette i en kjele, kok opp, skum av, rør litt. La koke i noen minutter til bæra blir møre (= litt i hjelkokt) .
Ta kjelen av plata.
6 ss potetmel og 1-2 dl kaldt vann, rør dette sammen til potetmelet er helt løst opp i vannet.
Hell i tynn stråle ned i kjelen mens du rører hele tiden. Sett kjelen tilbake på plata og gi et raskt oppkok (til de første boblene kommer).
Hell over i en bolle som passer, strø litt fruktose på toppen (så det ikke blir snerk), legg over plast og sett kjølig til neste dags middag.
Serveres med melk eller kesam eller vaniljesaus eller hva man ellers lyster.
Vurdering:
Innmari godt.
Jeg har laget dette av forskjellig oppskrifter, husker aldri hva jeg gjorde forrige gang. Men nå som jeg har skrevet ned her trenger jeg jo ikke lete etter oppskriften lenger. Se også oppskriften min på eplekompott.
Dette er en stor oppskrift, passe til 6-7 personer. Og mengdene kan lett halveres. Den samme oppskriften kan brukes med andre bær/frukter etter prinsippet: man tager hva man haver i hagen – eventuelt hva man har tatt vare på og puttet i fryseren, f.eks epler, rabarbra, pærer osv.
Den samme oppskriften kan selvsagt også brukes med sukker. Smak til den er passe søt, fruktose er søtere enn sukker.
Legg igjen en kommentar