Dette skrev jeg i fjor vinter da jeg hadde laget fjorårets mos:
Her er årets oppskrift (som alltid etter “man tager hva man har plukket og har igjen i fryseren” – metoden) på søtmispel / aronia / eplemos:
2,4 kg. ren eplemos
2,1 kg svart mos i blanding (mest søtmispel, litt aronia, litt solbær, litt rabarbra, litt stikkelsbær). Kokt i noen minutter, så most igjennom moseforsatsen til kjøttkverna på kjøkkenmaskinen så harde deler (frø og sånt) blir fjernet fra mosen.
5 dl. vann
= ca. 5 kg. ren mos.
750 gram fruktose
2,5 pose certo syltepulver
2,5 ts. atamonpulver
1 1/4 ts. ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek)
(= pr 2 kg. mos: 300 gr fruktose, 1 pose certo sylt, 1 ts. atamon, 1/2 ts. ascorbinsyre.)
Ferdig syltetøy (mos) inneholder altså 13 gram fruktose pr. 100 gram. Og når jeg trekker fra vannet og regner omvendt, så blir det: 86 gram frukt/bær pr. 100 gram syltetøy.
Dette ble 5 store syltetøyglass + 1 lite glass.
Jobben tok nesten 3 ganger så lang tid som planlagt fordi pakningen på dingsen som sitter foran på moseforsatsen gikk i stykker mitt i jobben. Først lette jeg etter den løse delen, mer og mer frustert – jeg kan jo ikke ha plastdeler i syltetøyet. Så innså jeg at det ikke manglet noen del, pakningen var bare delt i to…. (!) Så brukte jeg masse tid på å finne på noen slags erstatning for denne pakningen og endelig funket det sånn passe med mange strikker.
Mye søl og masse som måtte gå flere ganger gjennom kverna.
Men nå er jeg ferdig og glassene står fulle på benken og kjøkkenet er rengjort igjen og oppvaskmaskinen gjør jobben sin.
Jeg husker at jeg måtte skifte den lille delen med pakningen for ca. 7 år siden, så det er kanskje ikke så galt allikevel (delen er dyr, men hard gummi holder vel ikke i all evighet). Og dette var siste mose-jobb inntil eplehøsten, så jeg har god tid til å bestille en ny før den tid.
Jeg lot det være igjen litt rips og litt søtmispel i fryseren, for det er godt i smothies.
Vurdering:
Årets svarte mos “aronia/søtmispel/eple-mos 2006″ ble svært godt; deilig smak, bra konsistens og nydelig farge. Første glass ble spist opp med en gang.
Tillegg: Erfaringer fra andre år med å lage svart bærmos:
2004: Bringebær, plommegele og svart bærmos med fruktose
2005: Aronia-eplemos (svart bærmos)
2007: Svart bærmos
2008: Svart bærmos
Legg igjen en kommentar