Jeg har laget disse sjokoladekulene til jul i mange år. Det blir ikke jul uten disse. Helst skal jeg visst lage dem senest to uker før jul, så gutta kan snike og stjele og spise i hemmelighet – og klage på at jeg har laget for få så jeg må lage flere 3. juledag…… 😉
300 gram smør (skikkelig meierismør laget av kumelk, ikke margarin eller oliven-soya-greier)
2 dl. vikingmelk (på hermetikkboks i matbutikker)
noen få korn frysetørret kaffe (bare litt, 4-5 korn eller noe sånt)
100 gram kakao (helst den som heter «original», ikke bake eller drikke-kako)
ca 1,2 kg melis1 pose kokos til pynt
Opprinnelig beskrivelse av fremgangsmåten:
Varm opp vikingmelk, ha i frysetørret kaffe, smelt smøret i melken. Pisk inn kakao og melisen. Massen skal bli sammenhengende, jevn og tykk.
Sånn gjør jeg det: Jeg pleier å varme vikingmelk og smør i mikroen nesten til kokepunktet. Deretter har jeg dette i kjøkkenmaskinen min med visperen. Så pisker jeg inn frysetørret kaffe, kakao og melis.
Det går også ann å varme melk og smør i en kjele over svak varme og røre inn kaffe, kakao og melis med håndkraft.
Så må sjokolademassen avkjøles – det tar noen timer. Jeg pleier å sette bollen med massen i kjelleren (eller i kjøleskapet) over natta.
Dagen etter tar jeg opp bollen med den stivnete, kalde sjokolademassen. Jeg triller kuler mellom henda og ruller dem i kokos mens jeg hører på et førjulsprogram på radioen. 🙂
Tips: I 2008 hadde jeg engangs vinylhansker på henda mens jeg rullet kulene – det var smart.
Sjokoladekulene oppbevares i boks i kjøleskap. De blir fort myke i romtemperatur – noen liker dem myke, jeg liker dem best når de er kjøleskapsharde.
Disse sjokoladekulene er søte, fetende, og deilig usunne. Skikkelig julegodteri.
8/11-07:
Jeg hadde skrevet feil mengde smør i forhold til resten av ingrediensene. Nå er oppskriften rettet opp.
19/12-07: Årets sjokoladekuler er i boks. 🙂
20/12.08: Jeg lagde 1 porsjon tidlig i desember. Nå har jeg laget en halv porsjon i tillegg.
18/12-09: Jeg lagde 1/2 porsjon i begynnelsen av desember da yngstesønnen var hjemme på perm. Jeg lager 3/4 porsjon idag, så vi har litt til selve jula også.
*sikle*
har tenkt å bruke denne i elvebedriften eg og ei veninne skal ha i år, men kor lenge er holdbarheten så cirka???
Sjokoladekulene må oppbevares kaldt (kjøleskap) og holder nokså lenge. Ihvertfall ut januar når de lages i midten av desember (altså halvannen måned). De holder nok lenger også.
Det svake punktet er fettet i kulene – smøret blir harskt når det blir gammelt. Tips: sjekk holdbarhetsdatoen på smørpakken du bruker i oppskriften og forhold deg til den.
Hva med å legge ut noen bilder?? 😉
Hei Maria!
Det er ihvertfall ett bilde i oppskriften.
Jeg kan prøve å huske å ta bilder og legge ut flere før jul når det er tid for å lage dem igjen.