Eple/plomme-02
2 kg. frukt
1 pose jam syltepulver
1/2 ts. ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek)
2 1/2 ss. natreeen flytende.
2 ts. atamon flytende
Jeg fjerner steiner fra plommene. Skreller og fjerner kjerner fra eplene, skjærer opp i smått. Har i kjele og koker opp mens jeg rører. Lar det koke litt istykker. Tar kjelen av plata og rører inn resten av ingrediensene. Rører godt så alt blir helt oppløst før jeg øser syltetøyet over i rene, varme glass.
Vurdering: 13/1-03: litt syrlig, men ok. april-03: litt syrlig, men ok. Juli-03: Det blir veldig syrlig fra plommeskinnet. Dette ble ikke spist opp.
Pære/eple-02
2 kg. frukt
70 gram fruktose
1 pk. certo syltepulver
1/2 ts. ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek)
Samme fremgangsmåte som over, men litt mindre kokt.
Vurdering: For lite kokt, ellers søtt nok med god smak.
Plommesyltetøy – 02
2 kg. plommer
1 1/2 ss. natreen flytende
1/2 ts. ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek)
1 pk certo syltepulver
Samme fremgangsmåte som over, men litt mer kokt.
Vurdering: Jan-03: Litt sur, litt rennende (det blir nok fastere med atamon i tillegg). Jeg rørte i litt atamon + litt mer fruktose rett i syltetøyglassene etterhvert som jeg brukte av det, da ble konsistensen og smaken bedre. Mai-03: Ingen forandring fra i januar.
Plomme med litt pære – 02
2 kg. frukt
ca 70 hermesetas tabletter
2 ts. atamon flytende
1/2 ts. ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek)
1 pk. Jam syltepulver
Fremgangsmåte som over.
Vurdering: Febr.-03: Bra konsistens, litt surt, friskt. Juni -03: Bra konsistens, litt bittert og surt, har i litt fruktose rett i glasset.
Eplesylt-02
2 kg. frukt
150 gram fruktose
1 pk certo
1/2 ts. ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek)
Fremgangsmåte som over
Vurdering: Søt, lite syre, god konsistens. Deilig syltetøy også etter et halvt år på glass.
Plommesylt-03:
2 kg. frukt
30-40 hermestas suketter
1/2 ts. ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek)
1 pk. certo syltepulver
2 ts. atamon flytende
Samme fremgansmåte som over
Vurdering: Juli-03: Litt sur plommesmak, god, bra konsistens.
Eple/pære – 03
2 kg. frukt (pærene er veldig søte)
1 ss. suketter flytende
1/2 ts. ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek)
1 pk. jam syltepulver
1 ts. atamon flytende.
Samme fremgangsmåte som over.
Vurdering: Søt, god, bra konsistens. God smak.
Samlet vurdering:
Frukt: Victoriaplommene mine er best uten skinn og sten, eplene må være modne, mine pærer er veldig søte og trenger ikke søtningsmiddel i det hele tatt.
Jam syltepulver eller Certo syltepulver: Jam skal (ifølge oppskriften på posen) koke opp etter at det har blitt rørt inn i syltetøyet. Certo skal ikke koke opp. Derfor har jeg gått over til å bare bruke Certo.
Atamonpulver: 1 ts atamonpulver er bedre enn 2 ts. atamon flytende, det blir litt bittert av den flytende. Obs! Syltetøyet må ikke koke etter at atamon er hatt i. Det blir bedre holdbarhet og bedre konsistens med atamon enn uten når jeg lager syltetøy uten sukker. Atamon selges i store matvarebutikker, det står sammen med certo og jam.
Ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek): Gir økt holdbarhet til syltetøyet. Epler/plommer/pærer osv. holder seg fint og lyst uten å oksydere (det blir ikke brunt). Gir passe syre til smaken.
Søtemidler: Smak og behag og litt variasjon er sikkert ok. Fruktose søter på en mer behagelige måte enn natreen, hermesetas og suketter. Syltetøyet må ikke koke opp etter at kunstige søtningsmidler er rørt inn. Når (hvis) det kommer bedre søtningsmidler på markedet skal jeg eksperimentere videre med dem. Uten sukker trengs det ekstra holdbarhetsmidler, der bruker jeg altså c-vitamin og atamonpulver med god erfaring.
Resultatet av denne testingen min i 2002-2003 ble min Grunnoppskrift på syltetøy med fruktose istedenfor sukker. Det er den jeg bruker som utgangspunkt nå. Men erfaringene mine med bruk av andre søtningsmidler kan jo være til nytte for meg eller andre som vil lage syltetøy uten hverken fruktose eller sukker.
Tillegg den 29/9-07: Jeg har fått vite at det nå finnes et sukkererstatningsprodukt som heter sukrin. Jeg har ingen erfaring med å bruke det, men tenkte jeg kunne nevne det.
Legg igjen en kommentar