Dette er lang-koke-mat (slow-food) og til denne gryta bruker jeg en kjele med lokk som må tåle å stå i ovnen. Der klarer maten seg selv mens jeg gjør helt andre ting enn å måtte stå på kjøkkenet og passe på.
Jeg kjøper alltid inn fårekjøtt (kjøtt fra voksen sau) når jeg en sjelden gang finner det i butikkene. På høsten selger de ofte fårekjøtt til fårikål på tilbud, da handler jeg inn til fårikål og fåregryte og putter i fryseren. Denne fåregryta kan godt lages som lammegryte med lammekjøtt også. Men det blir mer smak med kjøtt fra voksen sau enn fra lam.
– 2 kg fårikålkjøtt av sau
– 2 løk – delt opp i båter
– 2 gulrøtter – delt i biter
– 1 hel hvitløk, skrelt og skåret i biter (hvitløk uten fedd er fine til sånt som dette, så slipper jeg å skrelle så mange fedd).
– Ingefær, fersk – en bit på ca. 2×3 cm, knust og delt i smått.
– Urter (jeg plukker inn fra hagen, henter opp fra fryseren eller bruker tørkete urter): En stilk rosmarin (for smak), etpar blad spansk kjørvel (for sødme), et blad løpstikke (for smak), etpar blader salvie (for smak), og evnt annet jeg har lyst på den dagen. Her er det lov å bruke fantasien og lysten, men dette blir god mat uten urter også, man tager hva man haver. Jeg hakker urtene smått – evt knuser dem i morter.
– 1 ts sukker – eller 1/2 ts. fruktose – eller en bittelite klype tørket stevia
– salt og pepper (mengder? 1 ts. salt og mange tak med pepperkverna, dette er mat med mye smak som tåler litt pepper og salt)
– 2 bokser tomat
– 2 ss tomatpure.
– 1/2 liter vann
– 4 ss mel pisket ut i litt av vannet.
Jeg begynner med å dele opp kjøttet litt hvis det er store stykker, men beina skal sitte på, for i beina sitter masse av smaken.
Jeg varmer litt olje i stekepanne og bruner kjøttstykkene raskt på begge sider, så legger jeg kjøttet i kjelen blandet sammen med alle de andre ingrediensene.
På med lokket og inn i ovnen på 200 grader i 3 timer – eller lenger.
Serveres f.eks med kokte poteter og en salat.
Gryta kan avkjøles og varmes opp igjen etpar-tre dager. Eller fryses ned i passende middagsporsjoner.
Det er lett å fjerne litt av fettet når gryta er avkjølt, fettet legger seg som et lokk på toppen.
30/9-07: Idag kokte jeg en stor fåregryte av fårikålkjøtt av sau. Denne gangen noterte jeg mengdene litt bedre og jeg har forandret litt i oppskriften.
Jeg hadde i litt for store skjeer tomatpuré (det ble nærmere 4 enn 2 ss), så den trengte litt ekstra hjelp mot syren, noen skiver geitost rundet av smaken helt utmerket. Jeg la potetene (delt i to) på toppen i gryta siste timen, så de fikk koke under lokket. Jeg tok ut potetene før vi skulle spise. Å koke potetene sånn gjorde denne retten enda enklere å lage.
Jeg lot gryta stå veldig lenge i ovnen idag (noen dager blir det jo sånn), så jeg satte ned tempen til 160 grader de siste 2-3 timene. Tilsammen sto gryta i ovnen i nesten 6 timer. Og det gjorde den bare godt: Kjøttet var så mørt og godt at vi sannsynligvis spiste mye mer enn vi hadde godt av………
17/2-08: : Før og etter 3, 5 timer i ovnen på 200 grader.
Idag laget jeg en variant av denne. Med endel mer grønsaker og litt mindre tomat og litt andre forandringer. Men med samme fremgangsmåte som fåregryte med tomat og hvitløk:
1,5 kg. fårekjøtt (tint i kjøleskapet over natta), 2 løk i biter, 1 gulrot i biter, 1 hel hvitløk i biter, 1 fennikel i skiver, 1 persillerot i biter, 1 stor bit sellerirot i biter, 1 boks hakkete tomater, 1/2 liter vann, 4 ss hvetemel, tørkete urter: oregano, rosmarin, timian, salvie, stevia, litt ingefærpulver, litt paprikapulver, salt og pepper, litt sukker. Gryta sto i 3 og en halv time i ovnen på 200 grader. Nydelig med kokte poteter til. 🙂
Mengden passer til to middager til 2 personer (= middag til 4).
Dette så veldig godt ut. Lang tilbredingstid/kokende er fine greier. Men må vi på liv og død fylle det norske kjøkken med denne ubertrendige hvitløken? For meg smaker den grusomt og lukter begravelse. Gud vet hvor mange ganger den planten har klart å ødelegge et ellers godt måltid. Fårekjøtt har godt av mint, ikke hvitløk.
He, he. Smaken er som baken.
Jeg liker hvitløk, masse hvitløk – trendy eller ikke, jeg har dyrket hvitløk i hagen og laget mat med hvitløk siden begynnelsen av 80-tallet. 😉
Mynte til lam er jo mye brukt i det britiske kjøkkenet, ikke noe galt i det, annet enn at her i huset er det ingen som liker mynte….