Denne oppskriften fant jeg i VG i desember 2001. Før jul. Siden da har jeg bakt dem til jul + noen ganger ellers i året også. 🙂
Disse er gode, søte, fete(nde) og med sukker. Den opprinnelige oppskriften er 1/4 av denne, men de forsvinner fort og holder seg lenge i kakeboks.
Dette blir ca 70 store sjokoladekjeks:
Ingredienser:
400 gram romtemperert smør (ikke margarin, softe soya-greier eller annet, men smør)
300 gram sukker
300 gram brunt sukker (brun farin)
4 egg, halvpisket
560 gr. siktet hvetemel
3 ts. bakepulver
2 ts vanliljesukker
100 gr. mandler (hakket)
2 plater (200 gram) dronningsjokolade ( hakket)
Utstyr:
Bolle med visp, noe å hakke sjokolade og mandler med.
Fremgangsmåte:
Jeg pisker smør og alt sukkeret «hvitt» med visp, altså til det blir lyst og luftig. Jeg blander bakepulver og vaniljesukker med hvetemelet og visper inn hvetemelet vekselsvis med eggene. Jeg hakker sjokolade og mandler i den lille hakkebollen til stavmikseren min, og rører inn hakkete mandler og sjokolade i røra.
Jeg setter dem med skje på bakepapir på plate, 10 på hvert brett, og trykker dem litt flate med fingrene.
Stekes ca. 9 minutter på 190 – 200 grader midt i ovnen til de er gyllenbrune.
Etter steking ser de sånn ut. Jeg drar bakepapiret over på en rist og lar de ligge litt og stivne før jeg plukker dem av bakepapiret.
Jeg lar kjeksene ligge luftig på rist til de er helt avkjølt før jeg legger dem i kakeboks.
De holder seg lenge i kakeboks.
18/12-07: Årets sjokoladekjeks er i boks. 🙂
10/12-08: Jeg har bakt sjokoladekjeks idag. Jeg lagde 1/2 av denne oppskriften, det ble 35 kjeks. Jeg skriver inn i oppskriften at den er på ca 70 kjeks.
18/12-09: Jeg bakte 1 porsjon av disse for etpar dager siden. Årets juleporsjon er i boks!
I tillegg bakte jeg 1 porsjon i begynnelsen av desember da yngstesønnen vår var hjemme på perm. Han fikk med seg noen da han dro. Populært.
9/12-12: Etter 2 ukers forkjølelse og hostekuler er jeg igang med jul. Årets sjokoladekjels er i boks. 1 porsjon.
18/12-13: Laget 1 porsjon idag. Første gang med kenwood major og ny ovn med større brett og varmluft. Jeg brukte flexispaden til å røre smør og sukker hvitt, deretter k-spaden. Stekte dem på varmluft 190 grader, 2 brett av gangen rille 2 og 4 i 11 minutter. Jeg fordelte det på 6 brett med 12 på hvert brett (=72). De ble akkurat som de pleier! 🙂
10/12-14: Baker 1 porsjon idag. Samme fremgangsmåte som ifjor.
17-12-16: jeg baker 1 porsjon. Samme fremgangsmåte som i 2014. Lenge siden sist jeg bakte disse. De smaker akkurat som de skal!
18/12-17: Jeg baker 1 porsjon idag. Som i 2014.
7/12-18: Jeg baker en porsjon idag. Som i 2013.
27/11-19 Jeg baker 1 «førjuls»-porsjon idag.
Legg igjen en kommentar