Denne kaka lager jeg når squashen i hagen produserer mye squash utover ettersommeren.
4 egg
250 gram sukker (eller 200 gram fruktose)
2 1/2 dl. rapsolje (ja, det skal være så mye)
400 gram revet, rå squash (uten skall og frø)
325 gram hvetemel
1/4 ts. bakepulver (ja, det skal være så lite)
2 ts. natron
1/2 ts. salt
2 ts. vaniljesukker
3 ts. kanel
litt revet muskatnøtt
1 dl rosiner (en håndfull)
1-2 dl (målt før det er hakket opp), tørket, hakket aprikos eller annen tørket frukt.
2 dl hakkete mandler (målt før det er hakket opp). De hakkete mandlene kan godt strøs oppå røra etter at den er helt i formene. Hvis de fordeles i røra faller de lett til bunns mens kakene stekes. Kaka på bildet (øverst) ble laget med mandlene fordelt i røra. Kaka på det andre bildet (nederst under tillegg fra 6/8-11) ble laget med mandlene strødd oppå røra i formene.
Hent inn en stor squash fra hagen, skrell den, del den i to og grav ut kjernen (frøene) med en skje. Riv den. Vei den revne squashen og hent evt. en squash til om det ikke er nok. Eller juster oppskriften etter hva du har av squash.
Pisk egg og sukker (eller fruktose) godt sammen, ha i olje og revet squashkjøtt. Bland sammen resten og bland det oppi.
Legg bakepapir i 2 store brødformer (2-liters), eller i en liten langpanne. Legg i bakepapir. Hell røra i formene, eller i langpanna.
Med sukker: Stekes på 190 grader i ca 40 minutter nederst i ovnen. Sjekk om kaka er ferdig med en pinne. Avkjøl i formen/langpanna på rist.
Med fruktose: Stekes på 170 grader i 45 minutter nederst i ovnen. Sjekk om kaka er ferdig med en pinne. Avkjøl i formen/langpanna på rist.
Denne kaka holder seg i kjøleskapet noen dager. Jeg pleier å fryse den ned oppskåret i skiver med matpapir mellom skivene. Skivene tiner raskt.
6/8-11: Jeg bakte squashkake idag. En svær squash ble 600 gram revet squashkjøtt = nok til 3 kaker. Og det ble det.
Jeg la de hakkete mandlene oppå kakene før steking, de ble liggende der som et lokk. Veldig godt, men det er jo litt godt med nøtter i kaka også, så kanskje halvparten i deigen og halvparten oppå neste gang? Nei, ungdommen likte kaka med masse nøtter oppå, så da forandrer jeg oppskriften isteden.
Etter en natt i kjøleskapet. Kaka henger godt sammen, men er fortsatt saftig og myk!
10/8-13: Jeg bakte denne idag. Skapet var tomt for noen av ingrediensene, så jeg improviserte. Istedenfor rosiner: tørkete aroniebær (tørket på høsten ifjor), istedenfor tørket aprikos: tørkete epleskiver (den siste resten fra ifjor høst) og istedenfor mandel: hasselnøtter . Også litt ekstra hasselnøtter på toppen. Resultatet ble riktig bra! De tørkete arioniabærene har mye smak av syre i tørket tilstand, så jeg var litt usikker på om dette ble bra, men i kaka ble aroniabærene myke i konsistens og søte og friske på smak. Morsomt! 🙂
[…] dem før de “går helt ut på dato” . Idag tok jeg den siste resten som lå igjen av squashkaka som jeg bakte i fjor høst. Kaka var bakt med sukker, og smakte søtt, friskt og deilig! […]