Denne oppskriften kommer opprinnelig fra en av mine mest brukte kokebøker, «Den store bakeboken», Schibsted 1978.
Jeg har forandret oppskriften litt siden jeg laget gresskarkaka for første gang i 2000. Det året fikk jeg store, fine gresskar i hagen og lette derfor febrilsk etter måter å bruke dem på, måter som ble akseptert av gutta i huset.
Jeg skrev i margen: «Laget denne i oktober 2000 – herlig god. Denne kaka er en grunn til å dyrke gresskar……»
Jeg koker og moser gresskar og har i poser i fryseren, 3 dl. i hver pose. Så kan jeg lage gresskarkake når som helst på året.
Jeg pleier å doble eller tredoble oppskriften, alt etter hvor mye gresskar jeg har.
Dette er til 1 stor brødform (2-liters):
1 dl. olje (rapsolje, den er nøytral i smaken og er en sunn olje)
2 egg
2/3 dl. vann
1/3 dl. honning
3 dl. kokt, most, avkjølt gresskar (av ca. 600 gram helt gresskar)
5 dl. (300 gram) hvetemel
1/2 ts. bakepulver
1 ts. natron
1/2 ts. salt
1/2 ts. revet muskatnøtt
1 ts. kanel
4 1/2 dl. fruktose (eller 4 1/2 dl. sukker)
1 dl. hakkete mandler
1/2 dl. rosiner
1/2 dl. hakket, tørket aprikos.
Finn fram en brødform, ca 2 liter, og legg i bakepapir, så kaka ikke fester seg til formen.
Finn fram en bolle og bland sammen olje, sammenvispet egg, vann, honning og gresskar i den. I bakebollen til kjøkkenmaskinen blander du det tørre (unntatt mandler, rosiner og aprikos). Hell det våte over det tørre og rør sammen til alt er helt gjennomfuktet. Bland tilslutt i mandler, rosiner og aprikos.
Ha bakepapir i formen og hell i røra.
Med fruktose: Stekes nederst i ovnen på 160 grader i 1 time og 50 minutter.
Med sukker: Stekes nederst i ovnen på 180 grader i 1 time og 40 minutter.
Etter ca. en time kan det være lurt å legge bakepapir oppå for å unngå at kaka blir brent på toppen. Sjekk med en pinne om kaka er ferdig stekt før du tar den ut.
Avkjøl i formen på rist. Holder seg noen dager i kjøleskap, fin å fryse ned i skiver. Raskt å tine opp.
30/11-13:
Første gang i ny ovn. Jeg laget 3 kaker i 2-liters former, stekte nederst i ovnen (rille 1), 180 grader over/under i 1 time og 40 minutter. Blandet med k-spaden. Ellers som oppskriften.
Jeg baker denne (med sukker) idag, men glemte å ha i bakepulveret. Natron gjør forhåpentligvis hevejobben godt nok alene…!
Natron gjorde en utmerket jobb alene; Kaka ble deilig!
Det er visst en vane jeg har fått å lage denne uten de rette – eller alle ingrediensen – Idag laget jeg en stor porsjon på 3 kaker – uten å ha sukker i røra (eller fruktose).
De ble litt rare, men husets beboere synes kake-skivene smaker bra som brød. De legger pålegg skivene på og liker «gresskarbrødet».
[…] men det er vanskelig å kaste egenprodusert matråstoff. Det ble 2 kg med most, kokt gresskar til gresskarkake og 6 kg til […]
Jeg hadde 600 gram kokt, most gresskar (= 6 dl) i fryseren fra i høst: https://nuftenoft.wordpress.com/2012/12/07/1792/ – og har bakt 2 kaker idag. Jeg hadde ikke rapsolje, bare olivenolje og brukte det – og jeg hadde ikke noe tørket aprikos, men jeg hadde sukat og brukte det isteden. Nå, nybakt, virker kaka litt bløtere/klissen og mørkere enn jeg husker den, men ellers er den helt som den pleier.