Dette er middagen jeg lager når det plutselig står en bøling ungdommer i heimen og er sultne.
Jeg har alltid kjøttdeig i fryseren + tørrvarer i skapet: tomat på boks, sopp på boks, ris og spaghetti. I tillegg er det bra med løk i kjøleskapet. Gulrot også. Ketchupen er også god å ta av. Ketchup uten sukker går også utmerket i mat som skal kokes. Krydder må man ha i skapet.
Dette er en «man tager hva man haver-oppskrift», som de fleste av mine middagsoppskrifter. Det viktigste rådet mitt er å smake, smake, smake. Etterhvert lærer smaksansen hva maten trenger for å bli bedre.
Middag til 8:
ca. 1 kg kjøttdeig (eller svensk karbonadedeig som vi «harry-reisende» alltid har i fryseren). Denne må tines før bruk. Mikro er raskt, det går også nokså raskt om den er frosset ned flatt i tett plastikkpose og tines ved at plastikkposen med kjøttet legges i lunkent vann.
to bokser hakkete tomater
to bokser sopp
etpar løk, skåret opp i biter.
Krydder, buljong, ketchup, hvitløk, ingefær, olje (oliven eller raps eller den du har)
Stek løken i litt olje sammen med litt hvitløk og ingefær (hvis du har). Ha i kjøttdeigen og stek den sammen med løken, smuldre opp kjøttet i panna mens den steker (stor porsjon kjøttdeig må stekes i flere omganger), ha i sopp, tomatboksene, salt, pepper, og annet krydder du liker og har. Jeg synes det blir veldig godt med litt paprikakrydder i røra. + Litt mer væske, f.eks buljong.
Et av krydderne som er nødvendig er sukker – eller annet søtt, det er sukkeret som gjør forskjellen, den «runder av» smaken. Ketchup gjør samme nytte her som sukker. Faktisk også den ketshupen som heter «ketchup uten sukker». Jeg har ikke prøvd med honning, det går sikkert helt bra det også. En bitteliten klype, tørkete stevia-blader eller spansk kjørvel-blad fersk eller tørket gir også søtsmak ved koking.
Men det viktigste: smak, smak og smak. Ha i litt mer etter hva du tror mangler.
La dette putre mens du koker ris eller pasta. Mye hvis folk er veldig sultne. Mengder: ca. 1 dl. tørr ris pr. normal porsjon, altså 10 dl. tørr ris til 8 sultne. Kok etter oppskriften på pakka. Pasta: beregn der også litt mer enn oppskriften pr. porsjon, f.eks en kilo pasta til 8 personer er vel sånn ca. passe. Ris og pasta er billig og mer enn nok mat på bordet gjør sultne ungdommer glade.
Om du har salat i huset er det også fint.
Om du bare har en halv kilo kjøttdeig i huset, kan du allikevel fore masse ungdommer med kjøttrøre med ris eller pasta: Da har du i mer løk og etpar revne gulrøtter og mer sopp i kjøttrøra. Også i tillegg mer ris/pasta og en salat + en boks eller to med hermetiske bønner med litt olje og krydder som egen salat til de som liker det. Om alle spiser bønner, har du dem rett i kjøttrøra isteden.
Denne bruker jeg også, i en bittelitt annen versjon. Jeg liker blant annet paprika i kjøttrøra, og så heller jeg over en boks (3 dl) fløte. Bruker gjerne også da en dæsj tomatpurè i stedet for ketchup (men det er smak og behag). Enkel og god middag :).