Det er ikke vanskelig å oppbevare syltetøy på glass i kjelleren.
Jeg bruker vanlige syltetøyglass med pop-opp-lokk (sånne med syltetøy fra butikken). Jeg sjekker at lokket kan “poppe” før jeg bruker lokket og vasker og skyller glass + lokk grundig med vanlig oppvaskmiddel – eller i oppvaskmaskin.
Jeg setter dem så inn i stekeovnen på 100 grader, der står de til jeg skal fylle opp syltetøy i dem (minimum en halvtime).
Jeg bruker rene oppvaskhansker når jeg tar dem ut av ovnen og når jeg skrur på lokket (for å ikke brenne meg).
Det er lettest å unngå å søle ved å bruke en trakt med stor åpning. Jeg fyller glasset helt opp (unngår søl på kanten), skrur på lokket og setter glasset til avkjøling.
Varmt syltetøy tar mer plass enn kaldt syltetøy. Når syltetøyet avkjøles trekkes derfor lokket inn (poppes inn) fordi det blir et undertrykk inne i glasset. Det er lett å sjekke om glasset er tett: Om lokket fortsatt kan “poppe” når du trykker på det etter at syltetøyet er avkjølt er lokket ikke tett, bruk i tilfelle det glasset først.
Oppbevares kjølig, f.eks i kjellerbod. Holder seg i flere år. Se de forskjellige oppskriftene på holdbart syltetøy her på bloggen min: syltetøy, gele og mos
Tillegg -10: Jeg hadde lært at glassene skal avkjøles oppned – det kommer fra gammel kunnskap ved bruk av gammeldagse norgesglass (glass med rød strikk som pakning, glasslokk og metallskrufeste). Men jeg begynte etterhvert å lure på om dette egentlig er nødvendig når jeg bruker pop-up-lokk. For lokket popper jo inn når det blir vakum inn i glasset og da vet jeg jo at lokket er 100 prosent tett. Jeg har nå helt sluttet med å sette glassene oppned til avkjøling. Jeg bruker glass med popp-up-lokk og de er jo helt tette når lokket er poppet inn. Holdbarheten på syltetøyet jeg lager er ihvertfall mer enn et år. De står i kjølig kjellerbod, frostfritt.
Tillegg 14: Jeg har hatt et bilde fra 2007 med bringebærsyltetøy som avkjøles oppned. Nå har jeg skiftet ut bildet med et fra 2013 som viser dem stående rett vei.
En gang jeg laget (mislykket) eplegele satt jeg bare glassene vanlig vei, og lokkene poppet fint inn likevel.
Ellers er det så fint at du har delt oppskrift på syltetøy med fruktose. Jeg fulgte dine anbefalinger i går, og fikk nydelig rabarbra- og jordbærsyltetøy. Tusen takk!
(og da satt jeg glassene opp-ned)
Iår setter jeg glassene rett vei når de avkjøles. Og det er en nokså morsom opplevelse for det smeller skikkelig i lokkene når de dras inn pga. undertrykket i glasset. Det er nok ikke nødvendig å sette dem opp ned, nei.
Hvis lokket blir dratt inn, så er det jo helt tett.
Det med glassene i stekeovnen var lurt!
[…] Jeg begynte med gjøre klar rene, varme glass. […]
[…] Jeg begynte med å gjøre klar rene varme glass. […]
[…] i evt. vann, la småkoke i ca 15 minutter. Ta av plata. Ha i syltepulver + ascorbinsyre. Hell på rene, varme glass. Oppbevares kjølig. La stå en måned før bruk. Holder seg […]
[…] inn resten av sukkeret som var blandet med certo syltepulver og ascorbinsyre før jeg helte det på rene varme glass. Det ble 7 […]
[…] bærene vasket jeg (vanlige) syltetøyglass og lokk og satte dem inn i stekeovnen 100 grader. Se: Rene og varme glass til […]