Denne kommer fra en oppskrift jeg fant i Klassekampen en gang på begynnelsen av 80-tallet, eller enda før? Den het Gunhilds sjokoladekake, men her i huset har den vel alltid hett den flate, gode sjokoladekaka. Også kalt den syndige sjokoladekaka. Kaka er mer å betrakte som godteri enn kake.
Oppskriften er forandret litt etterhvert (som alltid med mine oppskrifter). Her er den versjonen jeg lager nå for tiden:
Ta fram den store langpanna og legg på bakepapir – eller smør langpanna med smør eller margarin og dryss med mel.
Sett ovnen på 175 grader
Ingredienser:
300 gram margarin (ikke smør eller softe soya-greier, men gammeldags, hard margarin, Melange eller Per e.l)
300 gram kokesjokolade. (Jeg bruker nå 150 gram 70 % sjokolade, Lindt + 150 gram mørk kokesjokolade, f.eks dronningsjokolade.)
6 egg
6 3/4 dl. sukker (farin)
3 dl. hvetemel
2-3 never hakkete mandler (hakket i maskin, litt store, litt små biter)
Smelt margarinen i mikroen (evnt i kjele på plata, ta da kjelen av plata før du har i sjokoladen), ha i all sjokoladen. Rør sammen til alt er smeltet og jevnt. La dette stå og avkjøle litt mens eggedosisen piskes.
Pisk eggedosis av eggene og sukkeret (til eggedosisen blir tjukk). Bland sjokoladeblandingen oppi eggedosisen. Ha i melet og rør raskt sammen. Hell blandingen i langpanna. Strø de hakkete mandlene over.
Stekes midt i ovnen i 30 minutter.
Når kaka er ferdig er den fortsatt litt «ustekt» i midten, den skal være det. Avkjøles i langpanna. Sett langpanna med kaka inn i kjøleskapet når kaka er avkjølt. Kaka er bedre etter en natt i kjøleskapet enn helt fersk.
Når kaka er fersk er den god, men myk og litt løs.
Etter en natt i kjøleskapet er den fastere, litt seig med crunchy topp og med en deilig ettersmak av sjokolade.
Kaka holder seg noen dager i kjøleskap. Den er også grei å fryse ned i små biter. De tiner raskt.
14/11-08: Jeg har tatt bilder av denne kaka og satt inn i oppskriften.
april-14:
Ny Kenwood og ny komfyr:
Jeg bruker vispen til eggedosis. Deretter bruker jeg Flexi-spaden og rører inn smeltet sjokolade/smør.
Jeg sikter mel oppi bollen med melsikt. Rører alt sammen med slikkepott. Jeg bruker min gamle ovnspanne (30×40) oppå et oppned brett på 2. rille. (= samme størrelse som før selvom platene i den nye ovnen er mye større) Perfekt!
24/8-16:
Visp ca 5 min til eggedosis, så skifter jeg til Flexi-spaden og blander først inn smeltet sjokolade/margarin, heller så i melet og blander melet også inn med Flexi-spaden.
Jeg regner ut forskjell på gammel og ny ovnspanne, øker med 1/6 (dele på 6 og gange med 7, altså 7 egg osv). Det blir bra!
Hei Lene!
Er oppskriften til en stor eller liten langpanne?
Svetlana
Så fint at du spør 🙂 , jeg skal skrive det inn i selve oppskriften.
Oppskriften er til stor langpanne.
Takk!
Skal bake den ikveld til min bursdag imorgen :))
Har du en god oppskrift på eplekake? (alle dine oppskrifter er jo gode :)))
Svetlana
Gratulerer med dagen imorgen!
Det finnes mange forskjellige eplekaker. Smuldrekake er jo veldig godt, da. Det jeg har ikke oppskrift på her. Men du finner det kanskje på nettet?
Ellers står «Lenes eplekake» her på bloggen: https://nuftenoft.wordpress.com/2007/08/24/lenes-eplekake/
Det er veldig hyggelig at du synes oppskriftene mine er gode. 🙂
Takk for det! Nå har jeg bakt kaka. Men den er fuktig inni. Kommer den til å stivne i kjøleskapet eller skal jeg steke den litt til?
Jeg regner med at du spør om sjokoladekaka?
Ikke stek den noe mer. Den kommer til å bli fast og deilig seig inni når den blir kald. Hvis den stekes for lenge blir den en nokså kjedelig kake.
Ok. Gleder meg til imorgen 🙂