Denne kaka heter bursdagssjokoladekake innad i familien. Det blir ikke bursdag uten denne på bordet.
Ryktene forteller at mannen min giftet seg med meg for å sikre seg fast, årlig tilgang til denne kaka….
Bursdagssjokoladekaka må bakes i god tid før den skal spises, den blir nemlig bedre etter å ha vært frosset ned og så tint opp igjen i kjøleskap.
Fordelen er selvsagt at det ikke er noe stress rett før bursdagsselskapet.
Ulempen er at det må planlegges: Først bake og avkjøle, så fylle, så fryse ned, så tine i kjølskap, så pynte og deretter kan den stå i kjøleskap til den skal spises. Den holder seg noen dager i kjøleskap etter at den er ferdig pyntet.
Kaka er en skikkelig kaloribombe. 🙂
Til en stor kakeform, 30 cm i diameter, evt. en stor langpanne:
Ingredienser:
5 egg
540 gram sukker (= ca. 6 dl.)
3 dl. kokende appelsinjuice
375 gram hvetemel (= ca. 6,25 dl.)
4 1/2 ts. (= 1 1/2 ss) bakepulver
6 ts (= 2 ss) vaniljesukker
12 ss kakao (original, ikke den som heter bake-kakao, den er for sterk i smaken)
Å gjøre:
Visp egg og sukker til eggedosis.
Tilsett den kokvarme appelsinjuicen og visp til det er kaldt.
Tilsett mel blandet med resten av det tørre, rør så alt blander seg uten å piske for mye.
Smør kakeformen (springform 30 cm) med smør og strø på mel. Hell røra i formen.
Stekes på 175 grader i ca. 1 time nederst i ovnen. Sjekk med nål om den er ferdig stekt.
Ta ut forsiktig av ovnen, sett på rist, legg over håndkle og la stå til avkjøling i formen.
Lag sterk kaffe og sett til avkjøling, så du har avkjølt, kald kaffe til fyllet om noen timer.
Hvis du bruker stor langpanne istedenfor springform:
Ha bakepapir i langpanna, hell i røra, stek 220 grader i ca. 18 minutter. Sjekk med nål om den er ferdig stekt. Avkjøl i langpanna.
Smørkrem:
200 gram smør (romtemperert)
500 gram melis
4 ss kakao (original)
2 ss vaniljesukker
8 ss. sterk, kald kaffe. + litt kaffe til å dynke kaka med.
Rør smør og sukker porøst og hvitt. Ha i kakao og vanilje og tilsett kaffen under kraftig røring (jeg bruker pisken på kjøkkenmaskinen min).
Når kaka er avkjølt: Del den i tre lag.
Legg nederste lag på et fat som tåler å stå i fryseren, dynk med litt kaffe, ha på ca 1/3 av smørkremen, legg på midterste laget og gjør det samme, ha på topplaget og gjør det samme. Smør smørkremen i et jevnt lag på utsiden av hele kaka.
Så kan kaka settes inn i fryseren. Pakk den inn i aluminiumsfolie eller plast etter at smørkremen har stivnet.
Ta ut kaka kvelden før bursdagsselskapet. La den tine i kjøleskap over natta. Det er nå kaka virkelig blir saftig.
Pynt kaka med valgfri pynt. Jeg pleier å lage en melisglasur av melis, eggehvite og litt kakao til passe konsistens og farge. Smør dette utover kaka, pynt med sjokoladebiter, kakestrø, lys, seigmenn eller hva man har lyst til å pynte med. Her er det bare kreativiteten som setter grenser.
Kaka holder seg fint i kjøleskapet noen dager.
Langpannekaken er et godt utgangspunkt for å lage sjørøverborg eller annet til barnebursdager. Smørkremen er fint lim.
Tillegg:
Jeg tok bilder da jeg pyntet sjokoladekake til en bursdag i september 2008: Jeg pynter bursdagssjokoladekake
Det kan du. Da blir han nok glad, tenker jeg. 🙂
Yay, så bra!
Kanskje jeg kan bake denne til Dannys bursdag, da?
[…] på kaka står her: Sjokoladekake til bursdag, men det er jo ikke et eneste bilde av kaka i oppskriften. Så jeg finner fram kamera og tar noen […]