Jeg bruker litt forskjellige bolleoppskrifter, men jeg følger alltid bakemetoden jeg lærte for mange år siden. Den er omstendelig, men så blir bollene veldig myke og bollete:
Her er den oppskriften jeg bruker ofte nå for tiden:
Dette blir ca. 30 store boller, eller 50 små:
5 dl. H-melk (skikkelig melk, ikke noe slanketull i søte, fete boller.)
50-100 gram fersk gjær (det blir best med den røde gjæren, den til søtt bakverk.)
150 gram margarin (jeg synes margarin (melange eller Per) setter riktigere smak på bollene enn smør. Men det er en smakssak).
1 egg (jeg synes bollene blir litt bedre med litt egg i deigen , men det er ikke nødvendig)
1 ts. salt
2 ts. kardemomme (malt)
1/2 ts. vaniljesukker (dette gir en ekstra liten godsmak, men er ikke nødvendig)
1/2 ts. bakepulver (dette gir en ekstra dytt på hevingen, men er ikke nødvendig)
1,5 dl sukker (eller 1 dl fruktose)
ca. 1,5 liter siktet hvetemel
6 hevinger:
1, Varm litt av melken til den er fingervarm*, løs opp gjæren i den og ha i bakebollen. Ha i litt av melet, rør sammen, det skal være tyntflytende. Strø over litt mel, dekk bollen med plast og la stå litt, ca 15 minutter, til det begynner å boble og lukte gjær. Om det ikke begynner å boble er gjæren dårlig og du må ha ny gjær og begynne pånytt igjen. Derfor er det fint å finne ut dette før du går videre. Les litt i avisa.
2, Del margarinen i 2 og smelt den ene halvparten, bland den smeltete margarinen med resten av melken og varm (eller avkjøl) dette til det er fingervarmt*. Ha væsken oppi bakebollen sammen med egg og det tørre unntatt sukkeret (fruktusen) og så mye mel at det blir en tyntflytende deig, den skal slås kraftig i maskinen så den blir blank og jevn. Skjær den andre halvparten av margarinen i biter og dytt nedi deigen. Strø over litt mel, dekk bollen med plast. La heve ca 20 minutter. Les etpar tegneserier og ta en kopp te.
3, Når det har hevet skikkelig, har du i sukker (eller fruktose) og nesten alt melet. Kjør maskinen lenge og ha i det siste av melet litt av gangen inntil deigen slipper bollen såvidt. Deigen skal ikke være klissete. Hvis deigen blir for fast, kan den reddes med litt ekstra fett (smeltet margarin).
Strø over litt mel, dekk bollen med plast. La heve ca en halvtime til dobbelt størrelse. Spis litt og ta en kopp kaffe, det blir lenge til neste pause.
4, Slå ned deigen og legg den på benken, kna den godt sammen. Den er god å kna denne deigen, myk, smidig og klistrer seg ikke til noe.
Jeg pleier å dele opp deigen så det er lett å få like store boller: dette blir 32 like store boller om du deler deigen i 4 og deretter hver del i 8.
Del først deigen i 4 like store deler og legg de 4 deigklumpene ved siden av hverandre med klede over. La deigklumpene ligge og heve ca 10 minutter eller lenger.
Imens finner du fram stekebrett og bakepapir og rydder en plass der bollene kan stå og heve på brett. Jeg har ikke mer enn 3 stekebrett, de andre brettene gjør jeg sånn med: Jeg legger bakepapir på en skjærefjøl eller lignende og drar bakepapiret over fra fjøla til bordet der bollene skal heve. Når jeg skal steke drar jeg bakepapiret over på stekebrett.
5, Rull ut hver deigklump og del opp i 8 småklumper. Rull ut hver småklump til en bolle eller lag knuter eller andre former. Det er lov å være kreativ. Sett dem på bakebrett. Legg over tøy + plast. Jeg pleier å legge en tøyserviett over hver plate, og legge en plastikkpose oppå der igjen.
La dem heve lenge før du steker. De må ikke stå i trekk når de hever. Jeg baker ut alle bollene først. Deretter setter jeg på stekeovnen. Da får de hevet lenge og jeg slipper å stå i varmen fra ovnen mens jeg baker ut. Jeg lar dem heve til ovnen er varm og jeg kan begynne å steke. Jeg begynner med det brettet jeg laget ferdig først. De står og hever på brettet fra ca. en time og lenger.
6, Smøre oppå bollene med egg pisket ut med litt fløte. Evt. perlesukker strøs oppå etter at de er smurt med egg/fløte-blandingen. Bollene får en siste heving inni selve ovnen. Sitt i godstolen og les mellom hvert brett. Husk å sette på timeren! Det er lov å spise seg mett på glovarme boller mens du passer stekingen. 🙂
La gjerne bollene ligge litt på brettet til avkjøling før de legges over på rist og avkjøles helt. Noen ganger legger jeg over et klede mens de avkjøles, da holder de seg lunkne lenger.
Steke med sukker: Ca. 220-230 gr. i ca. 8 minutter.
Steke med fruktose: Ca. 190 grader i ca. 12 minutter.
Kan fryses. Varmes i ovnen til de er varme: La dem gjerne tine på kjøkkenbenken mens ovnen varmes opp.
Med sukker: 21o grader i 5-6 minutter.
Med fruktose: 190 grader i 8-9 minutter.
*Fingervarmt = Putt en finger nedi væsken, væsken skal hverken føles varm eller kald på fingeren.
Tillegg 16/12-08:
Jeg bruker den samme bakemetoden med 6 hevinger til all søt gjørbakst. Det er bilder i noen av oppskriftene mine:
Fastelavnsboller (med bilder av bakemetoden og den ferdige baksten)
Safranboller – lussekatter (med bilder av bakemetoden og den ferdige baksten)
Safrankringle med fruktose (uten bilder)
Søte horn med ost og skinke. Og skolebrød (med bilder av den ferdige baksten)
Tillegg 14/2-14:
Boller i knute.
1/2 liter Kefir, ca 150gr margarin. 3 dl sukker. Ellers etter oppskriften over her og bakemetoden over her. Varmluft, 180 grader, 32 boller, 16 på hvert brett, rille 2+4, 14-15 min. Bilde:
Spennende smak av Kefir og sukker. 🙂 Gode boller!
Har prøvd oppskriften din med 6 hevinger et par ganger nå, og både jeg og mitt hjertes utkårede er helt enige i at bollene blir så deilig «bollete»! Så dette er nok min favorittoppskrift og framgangsmåte for boller for all framtid 🙂
Så hyggelig! 🙂
Jeg fikk så lyst til å bake boller og kom over denne oppskriften på nettet. Jeg hadde ikke fersk gjær, så jeg brukte tørrgjær. I tillegg blandet jeg 50/50 med sammalt hvete/ hv.mel. Men likevel, selv om jeg kun hevet deigen 3 ganger (Lot deigen heve ca 60-70 min x 3) så ble resultatet helt fantastisk! Jeg har bakt boller mange ganger tidligere, men har aldri oppnådd et slikt resultat før! Så takk for fantastisk oppskrift! Blir definitivt brukt igjen! 🙂
Har aldri laget skikkelig gode boller. Foer naa! Har faktisk pleid aa spoeke med at jeg har feil kroppstemperatur til gjaerdeig. Brukte singaporsk toerrgjoer ellers var alt likt. Kanskje varmen hjalp til med det gode reslutatet? Uansett, tusen takk, ikveld blir det bollefest!
takk for ei fantastisk oppskrift!! perfekte boller! =)
jeg har bakt disse noen ganger nå, og de er sååååå gode! nå holder jeg på å baker dem for ente gang, blir aldri lei. Blir bare disse på meg fremover!
tusen takk :o)
Så hyggelig å høre! Kos deg med bollene! 🙂
Hei, jeg har lite erfaring med baking, men jeg skal lage boller til juletrefest. Jeg søkte derfor på nettet etter en stor bolledeig og denne siden kom opp som en av de første. Nå står deigen til heving før utrilling av boller. Blir spennende! Lurer bare på når egget egentlig skulle i? Jeg tok det med under punkt 2.
Atina: Du har helt rett, egget skal inn under punkt 2. Jeg ser at jeg hadde glemt å skrive det inn i oppskriften. Takk for påminnelsen, nå har jeg skrevet det inn. 🙂
Håper bollene blir bra!