Selvlaget eplemos, bringebærsyltetøy, svart bærmos og plommegele etter høsten 2004. Alle ble laget med fruktose istedenfor sukker.
Dette skrev jeg etter en helg på vinteren 04/05:
Nå har jeg brukt fire kilo plommer uten sten, ca. 2-3 kilo junisøtmispel (amelanchier spicata), ca. trekvart kilo svartsurbær (aronia melanocarpa) og 4 kg. bringebær fra fryseren. Selvplukket i løpet av sommeren -04 og frosset ned.
Fruktose er den store slageren her i huset (istedenfor sukker) og jeg har testet ut og forandret gamle sukker-syltetøy-oppskrifter til å passe til fruktose og jeg har laget syltetøy av søtmispel (amelanchier) for første gang.
Jeg begynte med å gjøre klar glassene:
Rene, varme glass
Jeg bruker vanlige syltetøyglass når jeg lager syltetøy (sånne med syltetøy fra butikken), sjekker at lokket kan «poppe» før jeg bruker lokket, vasker glass + lokk i vanlig vaskemiddel eller oppvaskmaskin, setter dem inn i stekeovn på 100 grader, der står de til jeg fyller opp syltetøy i dem (minimum en halvtime), jjeg bruker rene oppvaskhansker når jeg tar dem ut av ovnen og skrur på lokket (for å ikke brenne meg), jeg fyller glasset helt opp (unngår søl på kanten), skrur på lokket, setter glasset opp ned.
Når syltetøyet avkjøles trekkes lokket inn (poppes inn) fordi det blir et undertrykk inne i glasset. Det er lett å sjekke om glasset er tett, om lokket kan poppes når syltetøyet er avkjølt er ikke lokket tett (bruk det glasset først ).
Bringebærsyltetøy
2 kg. bær
500 gr. fruktose
1 pose certo syltetpulver
1/2 ts. c-vit (ascorbinsyre-pulver fra apotek)
1 ts. atamonpulver
Tine bærene, koke kraftig noen minutter, ta av plata, ha i fruktose + pulver blandet sammen, røre til alt er oppløst, ha i rene, varme glass, sette opp ned til de er avkjølt, oppbevare i kjelleren til de skal brukes. Det første glasset er allerede nesten spist opp av ungdommen her i huset..(!)
Plommegele
4 kg. victoriaplommer uten sten fra fryseren.
En pose fra fryseren (ca. trekvart kg?) junisøtmispel (for pektin + farge)
Et par never svartsurbær fra fryseren (for smak + farge)
fruktkjøttet av en halv sitron
500 gr. fructose
et syrlig eple
Alt dette i den gamle saftkokeren jeg arvet etter mormoren min og som jeg ikke brukte før for etpar år siden. Den er jo super. Det går ann å finne sånne på loppemarkeder har jeg sett.
Men det går også ann å koke dette her og helle i et klede som henger over en bolle og la saften fra bærene / frukten sakte renne ned.
Jeg lot det stå og dampe i en og en halv time i saftkokeren.
Dette ble ca. 4 liter saft som forresten smakte nydelig og hadde en lekker, rød farge.
ca. 4 l. saft
litt sitronsaft (etter smak)
1 kg. fruktose
1 flaske certo flytende (pektin)
4 poser certo syltepulver
1 ts. c-vit
2 ts. atamon pulver
Jeg hadde i litt sitronsaft + nesten 1 kg. fruktose, kokte opp saften, lot fosskoke litt, hadde deretter i 1 flaske certo flytende, lot fosskoke ett minutt mens jeg rørte hele tiden, tok av plata og hadde i resten av fruktosen blandet med alt pulver, rørte lenge til det ble oppløst.
Hadde i rene, varme glass.
Idag smakte jeg – himmelsk god gele, ikke helt stiv, men grei nok på brødskiva. Så er det bevist – det går ann å lage gele med fruktose.
Svart bærmos, junisøtmispel (amelanchier) og svartsurbær (aronia)-mos.
Jeg hadde igjen ca. to kilo junisøtmispelbær og svartsurbær (mest søtmispel)
Og jeg prøvde og feilet og ga meg ikke (det ble mye oppvask, ja) inntil jeg skjønte hvordan jeg kunne få noe godt ut av dette:
2kg. bær
1 dl. vann
100 gr. fructose
Tine + koke lenge, sakte til det saftet seg (det sto på plata i over en time), så moste jeg med sleiver og prøvde å passere massen gjennom dørslag for å få bort stenene – uten særlig hell. Men så fikk jeg ideen: Å kjøre massen i moseforsatsen til kjøttkverna på kjøkkenmaskinen min (den jeg bruker når jeg lager eplemos) jeg har lest en gang at den kan brukes til å skille frøene fra nyper når man lager nypemos, ikke at jeg har prøvd det noen gang, men frøene i junisøtmispelbærene ville jeg bli kvitt, de smaker emment. Det gikk strålende!
Deretter: koke opp mosen, den var tjukk, trengte mer vann:
ca. 2 kg. mos
4 dl vann
1 ss sitronsaft
150 gr. fructose
koke opp, ta av plata, ha i 1 pose certo blandet med 50 gr. fruktose, 1 ts. atamon, 1/2 ts. c-vit. Blande og ha i rene, varme glass.
Tilsammen ble oppskriften sånn:
2 kg. bær, 300 gr. fruktose, 5 dl vann, 1 ss. sitronsaft, 1 pose certo syltepulver, 1/2 ts. c-vit, 1 ts. atamon.
Resultat etter en natt i kjøleskapet: God smak, den emmende smaken er helt borte, veldig tjukk konsistens. Til neste år: Mer vann, litt mer sitronsaft evt. mer svartsurbær i forhold til søtmispel.
Tillegg: Senere erfaringer og oppskrifter finner du ved å søke på Syltetøy gele og mos.
[…] er så nydelig på smak at jeg lurer på hvorfor jeg gikk bort fra å eksperimentere videre med aronia-søtmispel-mos og isteden gikk over til å lage svart bærmos med ca halvparten eple/halvparten […]