Hjemmelagde kokosboller, luftige og lette inni med crunchy sjokolade og kokos utenpå.
Jeg laget årets peppernøttdeig igår = det sto en bolle med 10 eggehviter i kjøleskapet idag.
Jeg fant ut at jeg kunne bruke eggehvitene til kokosboller. Kokosboller kan jo fryses ned og er sannsynligvis et utmerket tillegg til julebaksten.
Jeg har prøvd litt forskjellige oppskrifter på kokosboller de siste årene og jeg er mest fornøyd med denne. Jeg har brukt den til kokosboller med fruktose – de ble kjempegode. Jeg har også brukt den til kokosboller søtet med stevia – de ble stive med riktig konsistens, men smakte for mye anis. Det går jo ann å teste videre med kunstig søtning for den som har lyst.
Idag lager jeg kokosboller med sukker og siden jeg har 10 eggehviter ganger jeg denne oppskriften med 2,5.
ca 18 kokosboller:
4 eggehviter *
1 dl sukker (eller ca 0,8 dl fruktose eller en valgfri sukkerstatning).
1 ss vaniljesukker
4 plater gelatin
1-2 poser kokosmasse
ca 200 gram kokesjokolade – jeg brukte halvparten 70 % og halvparten dronningsjokolade. Til barn er det sannsynligvis bedre med en blanding av mørk og lys kokesjokolade.
ca 50 gram delfiafett (kokosfett)
Utstyr:
Ren arbeidsbolle med visp, brett å legge bollene på, matpapir, boller til å smelte sjokolade i, bolle til å smelte gelatin i, tallerken til å legge kokos i.
Tillegg 11/10-12: Det er svært viktig med helt ren bolle/visp for å kunne piske eggehviter stivt. Om det ligger igjen noe fett i bollen eller på vispen blir det ikke stivt. Jeg selv vasker min plastbolle og vispene i oppvaskmaskin og har ikke hatt noen problemer med å få eggehvite stivt, men anna la inn en kommentar om dette idag og kom med et smart tips: «Trikset er å vaske bollen, først med vanlig oppvaskmiddel, skylle av, deretter helle en liten klunk eddik i bollen/ på utstyret, vask med oppvaskbørste og skyll godt av før du tørker godt (gjerne med papir, for å være sikker på at det ikke kommer fett på utstyret igjen).»
Fremgangsmåte:
Jeg begynner med å legge gelatinplatene i bløt i kaldt vann. De skal ligge til de blir helt bløte, ca 5- 10 minutter.
Jeg pisker eggehvitene * til de blir så stive at massen ikke siger ut av bollen når den holdes oppned. Jeg heller i sukker (eller fruktose eller en sukkererstatning) og vanliljesukker og pisker videre til sukkeret er helt oppløst og eggehvitemassen har blitt stiv og luftig.
Så tar jeg opp den oppbløtte gelatinen med henda, jeg klemmer ut vannet og smelter gelatinen i vannbad = jeg legger den bløte gelatinen i en bolle som står over en kjele med kokende vann. Det skal ikke vann oppi bollen sammen med gelatinen. Gelatinen smelter raskt. Jeg tar bollen av varmen og lar den flytende gelatinen stå litt så den blir avkjølt.
Jeg heller den smeltete, avkjølte gelatinen i en tynn stråle i eggehvite/sukker-massen mens maskinen visper kraftig.
Så finner jeg fram brett, legger på matpapir og strør litt kokos oppå papiret. Kokosen hindrer kokosbollene i å sette seg fast i matpapiret.
Jeg tar den hvite massen over i en stor plastikkpose, knyter igjen og klipper et ca 1 cm stort hull i et hjørne av posen, så setter jeg skumtopper med posen på matpapiret. Du kan også sette skumtopper med skje, men jeg synes det er lettere med pose.
Jeg setter brettet inn i kjøleskapet så skumtoppene stivner før jeg skal dyppe dem i sjokolade og kokosmasse.
Mens skumtoppene stivner smelter jeg sjokolade/delfiafett. Jeg bruker mikrobølgeovn på halv effekt. Jeg rører sammen så det blir en jevn flytende sjokolade. Du kan også smelte sjokoladen i vannbad. La sjokoladen avkjøle seg til den får romtemperatur. Når sjokoladen er avkjølt har skumtoppene sannsynligvis stivnet.
Jeg tar en og en skumtopp, dypper den i sjokoladen med to gafler, legger over i kokos, ruller rundt så den blir dekket med kokos, og setter den ferdige kokosbollen tilbake på brettet.
Tips: Bruk 2 sett gafler, et sett i hver bolle, så det ikke kommer masse kokos oppi bollen med sjokolade.
Kokosbollene settes kjølig til de har stivnet helt. De holder seg noen dager i kjøleskap. Jeg legger de fleste i boks og fryser ned til senere. De tiner raskt.
* Eggehvitene blir ikke stive hvis det er rester av eggeplomme med i eggehviten. Tips: Kakk ett og ett egg og legg innholdet av egget opp i den ene hånden, plommen blir liggende i hånden og eggehviten renner ned i et glass gjennom fingrene. Hell så en og en eggehvite i bollen. Da har du full kontroll.
6/12-09:
Har laget kokosboller idag etter at jeg laget peppernøttdeigen igår. Samme mengde som ifjor (av 10 eggehviter). Det ble litt flere iår enn ifjor, litt mindre boller kanskje?
12/12-10:
Da er årets kokosboller i boks. Jeg hadde 9 eggehviter i kjøleskapet etter at jeg laget peppernøttdeigen igår og jeg hadde bare 9 ark gelatin i skapet, så jeg regnet om resten av ingrediensene i forhold til hviter og gelatin (dele på 4, gange med 9). De ferdige kokosbollene ble som alltid veldig gode – de fleste er trygt plassert i fryseren! 😉
13/12-12: Jeg hadde 12 eggehviter i kjøleskapet etter å ha laget deigen til peppernøtter igår. 5 av dem ble til kokosmakroner og 7 til kokosboller. Jeg regnet om oppskriften etter antall eggehviter (dele på 4 og gange med 7). Det ble ca 32 kokosboller. Jeg skal legge dem i fryseren. ps: Jeg lærte idag at 1 middels eggehvite er på 30 gram. Kjekt å vite.
9/12-13: Jeg hadde en bolle med eggehviter i skapet etter at jeg laget peppernøttdeigen igår. Jeg laget kokosboller av 5, altså av 150 gram (1 eggehvite veier 30 gram). Min nye kenwood major pisket kokosbollemassen perfekt med vispen. Massen ble luftigere enn i min gamle MUM-maskin – evt jeg laget bollene mindre – ihvertfall ble det 43 stykker av en mengde som burde gi ca 22! jeg kan lage dem litt større til neste år, tenker jeg.
15/12-16:
Kokosboller. Det var 7 eggehviter igjen etter peppernøtter og Kokosmakroner, men vekta viste 250 gram = ca 8 eggehviter, så jeg forholdt meg til vekta og ganger oppskriften med to. Jeg satte dem på mariekjeks iår. Ok å prøve noe nytt, med kjeks under. Avkjølte dem i kjelleren (ca 8 grader) i 4 timer. Der var lett å holde i kjeksen mens jeg rullet dem i sjokolade og kokos. Nå står de i kjelleren igjen. Når de er stive, settet jeg dem i boks i fryseren. Det ble 40 kokosboller. Mariekjeks var ikke noe kupp; kjeksene ble soggy(!) i fryseren. Prøve med kjeks av kransekakedeig til neste år?
15/12-17:
Planlegger å sette dem på «kransekakekjeks» iår. Kransekake liker jo en tur i fryseren like godt som kokosboller! Jeg skar opp en kransekakedeig-rull i ca 3mm tykke skiver. Stekte dem på 200 grader over/under ett brett av gangen i ca 7 min.
De som boblet litt opp, trykket jeg flate mens de var glovarme. Avkjøler helt. Jeg planlegger å legge dem oppned når jeg sprøyter kokosbollemasse på dem. De smaker godt!
Jeg lager kokosbollemassen med 4 eggehviter. Setter dem med pose på kransekakekjeksene. Ellers som oppskriften. Avkjøler i kjelleren.
Resultat: det ble for søtt med kransekakebunner.
Jeg går nok tilbake til å bare ha kokos på papiret, så det fester seg under dem, som før.
9/12-18: jeg laget kokosboller av 4 eggehviter igår. Jeg satte dem på kokos og lot avkjøle i kjøleskap. Laget litt mer sjokolade enn oppskriften, satte bollene på rist over alufolie over brett. Helte sjokoladeblandingen over dem og helte kokos over. Det funkert supert! Lot stå i fryseren over natta. La dem over i boks idag og tilbake i fryseren.
Hörtes veldiiiiig godt ut 🙂
Kan jeg bruke smør i steden for delfiafett? Eller kan jeg bare bruke sjokolade uten noe opp i ?
Nei, ikke bruk smør isteden.
Ja, du kan bruke sjokolade uten noe oppi. Delfiafettet gjør at den smeltede sjokoladen blir mer flytende – og det gjør det lettere å dekke kokosbollene med et tynt lag sjokolade.
åhhh kokosboller er jo såå nam, denne oppskriften skal jeg prøve ut:-D
Disse bollene får terningskast 6 av meg, ikke altfor søte, helt perfekte 🙂
Hvorfor kan man ikke bruke hele egg i kransekakedeigen?
Svein Tore: Fordi eggeplomme og eggehvite oppfører seg helt forskjellig i bakverk. Hvis du bruker hele egg, altså har med eggeplomme i kransekakedeigen, blir det ferdige produktet noe annet enn kransekake. Kransekake er laget av mandler, melis og eggehvite. Se her: http://no.wikipedia.org/wiki/Kransekake
Heisenn:)
Jeg skal hive meg over kokosbolle»baking» til helgen. Til jul har jeg lyst til å lage kransekake. Har en diabetiker i familien. Tror ikke melis er så greit da. Tror du at man kan bytte ut melis med et kunstig søtstoff…??
Jeg tror ikke kransekake uten melis blir riktig konsistens, men du kan jo prøve! Kanskje du finner noen tips og oppskrifter på sidene til Norgens Diabetesforbund. Se her: http://www.diabetes.no/Oppskrifter.9UFRvY2N.ips
Det så jammen godt ut!skal bakes før jul og tas med hjem..! tåler de ca 2-3 timer ute fra frysen dekket i aluminiumsfolie uten å smelte helt tror du?
Det tåler de nok helt greit.
[…] planlegger å bruke eggehvitene til kokosboller iår […]
Nå står det kokosboller på benken min. Takk for oppskrift
🙂
Takk for oppskrift :)) Har de i kjøleskapet nå :))
Takk for enkel og grei oppskrift på kokosboller. Jeg har lagd dem sammen med døtrene mine nå, og vi gleder oss til å smake.
Tuuusen takk for deilig Kokosboller for Dummies oppskrift! Veldig lett å følge og topp resultat!
Så kult 😀
[…] Kokosboller and other sweet boller, there is just nothing like them in NZ. I thought I was going to miss mallowpuffs and so had a pack before I left NZ. But I really don’t anymore. Boller are so light and lickable on the inside which makes them fun to eat as well as delicious. But at least by doing this article I found a recipe for them. https://nuftenoft.wordpress.com/2008/12/06/kokosboller/ […]
Hei!
Takker for en knall oppskrift! 😀
Bare lurer på en liten ting, jeg. Jeg holder på å lage meg en blogg, og den må jo fylles med noe.. Tenkte å skrive om kokosbollene jeg lagde for noen dager siden, men det er jo du som skal ha æren for oppskriften, så jeg lurer på om det er greit at jeg linker til deg? Altså legger ut link til bloggen din så folk havner rett inn på kokosbollene.
Takk for meg! 🙂
-Pia
Det er helt greit!
Hei de ble utrolig gode, men vet du om det går ann og lage sjokoladetrekket som til risboller, mitt barn tåler ikke laktose så kan ikke bruke lys kokesjokolade, den blir jo stiv på risbollene! husker jeg lager eggedosis og har i sjokolade, og delfiafett i de også
Det går helt sikkert fint. Det er bare å prøve! 🙂
De kan jo også lages uten sjokoladetrekk ved å rulle dem i / drysse over kokos før de settes kaldt for å stivne.
Har jeg pisket for lite dersom sukkeret knaser når de spises? Dette har skjedd to ganger, og jeg pisket lenge..(syns jeg;p) Er det mulig å bytte ut sukker med melis, og få den samme konsistensen? Kokosbollene dine så gode ut!
Ja, du har pisket i for kort tid hvis sukkeret fortsatt knaser.
Tips: Smak på den hvite massen når du tror den er pisket lenge nok og sjekk om den fortsatt knaser, fortsett å piske til sukker-knasingen er helt borte.
Og ja, jeg vil tro du kan bytte ut sukkeret med melis og få den samme konsistensen. Du kan jo prøve! Fortell gjerne hvordan resultatet ble! 🙂
Hei igjen!
Kokosbollene gjør braksuksess hvor enn jeg tar de med; tusen takk igjen! 😀 (Og har jeg ikke med kokosboller, eller om jeg har med meg noe annet enn kokosboller, blir folk skuffet. :p Lagde nylig over 150 stk til et julemarked, og de ble solgt fort!)
Jeg har en mamma som ikke tåler sukker så godt, så jeg tenkte jeg skulle prøve fruktose i steden, og det har jeg fortsatt med. Kokosbollene blir mye luftigere med fruktose, og jeg synes de smaker enda bedre! 🙂 Man må bare huske at man ikke trenger fullt så mye fruktose som sukker, siden fruktose er mye søtere.
Teknikken på kokosbollelaging blir bedre og bedre for hver gang, og et tips for nye makere: Bruk slikkepott langs kanten i bollen og pass på at hele massen blir pisket!
Så moro å høre!
Og ja, det er et godt tips å bruke slikkepott langs kantene av bollen, så alt blir pisket godt.
Det at man trenger mindre fruktose enn sukker har du selvsagt helt rett i. Jeg forandrer mengdene bittelitt i oppskriften.
Hei!
Jf moren din og sukker, hvorfor ikke forsøke Sukrinmelis – eller Sukrin (den har sukkerkonsistens)? Anbefales på det sterkeste. Kjøpes i helsekostbutikker. Du kan også benytte Splenda, den selges både i helsekost og i mange butikker. Ikke bare inneholder disse IKKE sukker, de har null karbohydrater og påvirker derfor ikke blodsukkeret 🙂 Anbefaler også vanilje fra helsekostbutikken. Den er minst like smakfull som vaniljesukker, men inneholder verken sukker eller kunstige stoffer, er kun et rent naturprodukt 🙂
Har laget disse i dag,og de ble kjempegode!Takk for utfyllende og god oppskrift:)
Hei!!!Dette må jeg bare prøve!!!men ett spørsmål??kan jeg bruke cocosa fett isteden for delfia??
Jeg har ikke prøvd cocosa selv, men det tror jeg helt sikkert du kan. Et raskt googlesøk forteller meg at begge deler er kokosfett og kan brukes om hverandre i mange oppskrifter der kokosfettet smeltes sammen med sjokolade og stivner når det avkjøles.
Prøv – og fortell hvordan det ble!
Takk for raskt svar!!dem skal prøvelages i dag!!så da får du tilbakemelding av meg:)
Hei!
Jeg prøvde oppskriften din her om dagen og ble såå fornøyd. Men jeg lurte på om man kan bruke hvit sjokolade i stede for lys kokesjokolade utenpå? 🙂
Maria: Det tror jeg du kan. Prøv – og fortell hvordan det ble!
Takk for strålende oppskrift, gleder meg til å prøve!
NB! Anbefaler alle og enhver å erstatte «vaniljesukker» med vaniljesukker fra ekte vanilje, som fåes på de fleste helsekostbutikker. Det du får på vanlige butikker er laga av et avfallsprodukt fra celluloseindustrien, og mye forskning tyder på at det kan frembringe hyperaktivitet og til og med føre til adhd. 🙂
Hei! Fruktose har veldig mange kalorier. Fruktsukker er ikke noe tilbake fra sukker sånn sett. ønsker du sukker uten sukker ;), anbefaler jeg den naturlige erstatningen «Sukrin» som har null karbohydrater (det er kun sukkeralkoholer, noe som kan trekkes ifra og dermed er lik null). Finnes også som melis, Sukrinmelis. Har 75 % søtningssmak, og er helt naturlig – ikke kunstig søtningsstoff. Anbefaler og så Splenda som erstatning for sukker / søtningsstoff. Begge delere helt ufarlig!
Hei:)
Kom over oppskriften din i går og den MÅTTE testes! Hev meg rundt i går kveld. Jeg byttet ut sukker med melis, og delfiafett med cocosa. Resultatet ble veldig luftig «fyll», men nydelige kokkosboller!! 😉 MEN kunne godt tenkt meg en ikke SÅ luftig konsistens på fyllet, vil ha litt motstand på fyllet, nå bare smelter bollen i munnen, nydelig det òg:) Noen tips??
De er er litt fastere etter en natt i kjøleskap enn som helt ferske – spiste du opp alle igår eller kan du teste dem etter en natt i kjøleskapet?
De er også fastere rett fra fryseren enn tinte. Og de er fastere kjøleskapskalde enn romtempererte.
Det er jo mulig at med mer gelatin blir det mer motstand. Jeg har ikke testet, så det er bare en idé.
hei, supert;) har noen igjen til i dag;) får teste de ut da.. Jeg, lurte litt på en pl. mer med galatin, ja…De var iallfal VELDIG krispy og GOOde 😉 takk for oppskriften 🙂
Hei!
Vet du hvordan man lager denne med gelatinpulver?
Det har jeg ikke prøvd selv, men jeg vil tro at du kan gjøre det på samme måte som med gelatinplater. Jeg regner med at det står på pakken hvor mye pulver som tilsvarer en plate.
jeg laget dem med gelantinpulver, gikk kjempefint det!!! Nydelige ble de, skal lages om igjen og om igjen og…….. 🙂
Jeg lagde disse kokosbollene på hjemmedagen som vi har i Mat&Helse, og jeg fikk 6. Men istedet for 18 så fikk jeg 32. Hehe, de ble litt små… 😉
Hei Lene.
Jeg prøvde kokosbollene dine i jula. En suksess! Linket til deg jeg.
Ha en fin dag.
Marthe
Så hyggelig! 🙂
Ha en fin dag du også!
hei og hopp
Da er det ferske kokosboller på menyen i morgen til min mors 60 års dag. De ble veldig gode, og jeg hadde ikke delfiafett, så jeg brukte i pk med belgiske trøffler. OG DET FUNKER!!!
Tusen takk for en fantastisk korrekt og god fremgangsmåte på din side. Dette falt virkelig lett på plass. Ha en fantastisk kveld.
Med hilsen fra Aurskog Høland
nammmm, den var kjempegod!!!:):)
Dette mååå jeg lage flere ganger!!!:D:D
Så hyggelig! 🙂
Skjønner ikke hva jeg gjorde galt. Fulgte oppskrifta helt.. Men de ble altfor løse. Og dagen etter var de veldig vannaktige..
Fiasko: Så trist da! Jeg har ikke opplevd dette selv, så jeg har ingen aning om hva årsaken kan være. Det eneste jeg kan tenke meg er at hvittene/massen var pisket for kort tid – eller det manglet gelatin, men om du fulgte oppskriften helt, så skjønner jeg ikke. Men ikke gi opp! Jeg har feila mange ganger på kjøkkenet – det er bare å prøve igjen! 🙂
Kanskje jeg skal prøve mer gelatin neste gang. Var ganske store egg..stovpiska eggehvitten til jeg kunne snu på bollen.. Hmm.. 🙂
[…] på kokosboller har jeg hentet herifra,men jeg har oversatt den til en sunnere variant, ved å bytte ut de “usunne” […]
Tusen takk for oppskriften!!! Jeg ELSKER kokossboller, gleder meg til å prøve =D Jeg lagde en eggehvite-glasur i dag med sukkrin, og det var ganske forferdelig! (Eller, sikkert bedre enn en del andre søtstoffer, men krystaliserte seg da deg kjølte ned, og ble ikke noe godt) Jeg tenkte å prøve med tagatesse nestegang, noen som har prøvd det? 🙂
Hei 🙂 jeg har nettopp lagd disse, gleder meg til å smake :):)
Men er en ting jeg gjerne vil spørre om, har du noe tips til hvordan man lettere får eggehvittmassen i plastikkposen?? :):) her ble det bare masse klin :p
Jeg pleier å bruke stor pose + å sette posen i en bolle/en kanne el. så den holdes stødig på plass med sidene rundt og ned på utsiden av kanna. Da er det lett å fylle den!
Hei! I dag har vi prøvd å lage kokosbollene dine to ganger! Første gangen fikk vi samme resultat som Fiasko, til tross for at min kjære sverget å ha fulgt oppskriften slavisk til punkt og prikke. Røra ble løs og etter vi hadde den i posen, skilte den seg 😛 MEN så kom jeg på et lurt triks jeg så på et svensk TV-program. Når man skal lage marengs (eggehviter+sukker) er det superviktig at det ikke sitter fett på utstyret du bruker. Bakeboller, og visper ( spesielt de i plastikk) har gjerne et lite usynlig lag med fett, selv om bollen ser og kjennes helt ren ut. Trikset er å vaske bollen, først med vanlig oppvaskmiddel, skylle av, deretter helle en liten klunk eddik i bollen/ på utstyret, vask med oppvaskbørste og skyll godt av før du tørker godt (gjerne med papir, for å være sikker på at det ikke kommer fett på utstyret igjen). Vi gjorde det og det funket som snus. Det setter ikke smak på røra. Nå sitter vi og venter på at bollene skal stivne helt, sånn at vi kan dekke de med sjokolade! Håper tipset kommer til nytte, og takk for superbra oppskrift:)
Et godt poeng det der. Å piske eggehvite stivt er umulig om det er noe som helst fett på bollene eller vispen. Jeg har visst ikke skrevet noe om det – og putter derfor det smarte tipset ditt inn i oppskriften. Tusen takk! 🙂
Håper de smaker!
Jeg får ikke sjokoladen til å sitte på kokosbolle-‘hvitten’, det bare renner av. Hva gjør jeg feil? Selve hvitten var god, men uten sjokolade på er det jo helt meningsløst. Var sjokoladen for varm kanskje?
Det er godt muliig du har rett. Om sjokoladen er for varm vil den ikke sitte på, men isteden smelte bort det helt ytterste av av den hvite kokosbollen.
Sjokoladeblandingen skal avkjøles til romtemperatur – altså at den føles litt kjøligere enn lunken når du kjenner på den med en finger.
Har bakt kokosboller idag etter denne oppskriften her. Prøvd flere oppskrifter før, og alle ble bra. Elsker kokosboller, og det er det visst flere som gjør, både her på bloggen din og venner og kjente her hjemme. Skal legge ut bilder på bloggen min, og håper jeg kan linke til bloggen din? Det var så lettfattelig og nøyaktig skrevet, takk for at du deler;) Ha en fin helg..
Takk tilbake! 🙂
Hyggelig at du lenker til bloggen min.
Så bra, sitter med en kopp kaffe og nyter en helt himmelsk kokosbolle;)
Et tips kan være å tilsette cream of tartar ilag med sukkeret. Blir enda mere fluffy.
Sliter litt med att gelatinen klumper seg. Noen som har tips til dette? Har kenwood titanium og kjører den på full speed, men får altså disse trådene. Ikke delikat.
Har fungert å løse opp gelatinen i litt vann, men uten vann får jeg ikke helt til….
Jeg prøvde oppskriften din i dag og har aldri brukt gelatin i baking før. Det ble ikke helt vellykket, da gelatinen klumpet seg og satte seg fast i kjøkkenmikseren. Prøvde å følge oppskriften slavisk, men det hjalp tydeligvis ikke… 😦 Skal det være så vanskelig med gelatin eller er det bare jeg som gjør nybegynnerfeil?
Ojda, så dumt at du ikke fikk det til. Nei, det skal jo ikke være så vanskelig med gelatin, men noen triks for å få det til er det jo:
Gelatinen må være helt oppbløtt først i kaldt vann, så oppvamet over vannbad til den blir helt rennende/flytende, deretter avkjølt litt så den ikke er altfor varm, men altså fortsatt er helt flytende/rennende når den helles i den hvite massen mens maskinen pisker for fullt. Da burde den hverken klumpe seg eller sette seg fast i miskeren.
Lykke til neste gang! 🙂
Jeg forsøkte nettopp å lage kokosboller, riktignok med en annen oppskrift enn din, men den er helt lik. Jeg fikk imidlertid helt flate kokos»boller» og jeg ble så skuffet! Alt så normalt ut frem til jeg tilsatte gelatinen. Skal man piske en stund (et par minutter eller liknende) etter at man har tilsatt denne? Problemet var at «bollene» rant utover, og blandingen var nok derfor for tynn. Jeg tror ikke problemet ligger i at jeg ikke pisket eggehvitene + sukkeret lenge nok, for det var først da jeg tilsatte gelatinen at blandingen var tynn. Kan det også kanskje tenkes at gelatinen var for varm da jeg tilsatte den? Jeg kan jo legge til at de har stivnet som normalt, har konsistens slik jeg forventer av kokosboller og smaker slik de skal.
Hei Mari! Som du foreslår, det kan godt være at de ble flate hvis du ikke pisket kraftig mens du helte i den oppløste geletinen, eller at gelatinen ikke var helt avkjølt før du pisket den inn – du skriver ikke noe om det, men hvis du helte all gelatinen oppi i en klump, så kan det også være synderen. Jeg skriver det sånn i oppskriften over her:
«Jeg heller den smeltete, avkjølte gelatinen i en tynn stråle i eggehvite/sukker-massen mens maskinen visper kraftig.»
Bra de smaker godt! 🙂
Jeg skal forsøke igjen ved å kjøle ned gelatinen noe, samt å piske litt lengre etter at jeg heller den oppi. Jeg fikk stive kokospannekaker som smakte godt, så jeg tror alt ble riktig med unntak av det nevnte:-) Ble stresset av at det sto i oppskriften jeg brukte at jeg måtte være rask med å få massen over i sprøyteposer. Tusen takk for svar!:-)
Heisann! Jeg ser det er brukt vaniljesukker i denne oppskriften, men jeg lurer på om det funker like godt å bruke vanilje ekstrakt istede, eller om røren blir for flytende til å bli like «fluffy» og luftig som med pulver? Tusen takk for svar! 🙂
Heisan!
Det vet jeg faktisk ikke. Men om jeg skal gjette, tror jeg du har rett i at det kan gjøre massen for bløt. Men det er kanskje bare snakk om noen dråper? Du kan jo prøve – det er sånn jeg finner ut hva som funker. 🙂
Det er ellers lett å lage eget vaniljesukker. Jeg lenker til det i oppskriften: https://nuftenoft.wordpress.com/2007/07/30/vaniljefruktose-hjemmelaget-vaniljesukker/
Lite tips : Bruk muffins former 🙂